Islänningasaga — Synonymer, betydelse och användning
Vi hittade 7 synonymer till islänningasaga. Se nedan vad islänningasaga betyder och hur det används på svenska.
Islänningasagor, även kallade släkt- eller ättesagor, där ordet saga har den isländska innebörden av berättelse, muntlig eller skriftlig, historisk eller fiktiv.
Avser medeltida litteratur skriven på och om Island. Därmed utgör de en underavdelning till sagalitteraturen. De handlar om utvandringen till Island, vikingatåg och släktfejder från tiden för Islands kolonisation på 800-talet och framåt. Ordet saga kommer från den isländska betydelsen "muntlig eller skriftlig historia, berättelse eller fantasisaga".
I korsord ofta om Edda.
Synonymer till islänningasaga
- släktsaga,
- ättesaga,
- edda,
- isländsk saga,
- saga från Island,
- fornisländsk saga,
- isländsk prosaberättelse
Vad betyder islänningasaga?
En islänningasaga är en prosaberättelse som skrevs på Island under medeltiden, främst under 1200- och 1300-talen. Dessa sagor skildrar händelser som ägde rum på Island under landets tidiga bosättningsperiod, från sent 800-tal till tidigt 1000-tal. De fokuserar ofta på familjer, fejder och viktiga historiska händelser.
Hur används ordet islänningasaga?
- Många islänningasagor, som Egils saga och Laxdalingarnas saga, ger värdefulla inblickar i det medeltida isländska samhället och kulturen.
- Njáls saga är en av de mest kända islänningasagorna och skildrar en tragisk fejd mellan två familjer på Island.
- Islänningasagorna är unika i världslitteraturen för deras realistiska och detaljerade skildringar av människor och händelser under Islands tidiga historia.
Exemplen kommer från svensk dagspress.
Islänningasaga förekomst i korsord
Låg Medium Hög
islänningasaga förekommer sällan i korsord.